Hemmagjord marmelad & saft!

Hej på er! Igår när vi kom hem från Malta så upptäckte jag att vi har ett träd fullt med plommon här hemma. Det måste man ju bara ta vara på vilket jag gjorde idag!

Jag plockade 3 kilo plommon från två grenar. Det kryllar alltså av frukt på trädet! Underbart! Så jag gjorde både plommonmarmelad och plommonsaft. Kan säga såhär; wow!

Självklart ska ni få recept på både marmeladen och saften ❤️

Plommonmarmelad:

Inte den nyttigaste marmeladen kanske men otroligt god och enkel att göra!

Du behöver:

2 kg plommon
1 kg syltsocker

Gör såhär:

- Skär små bitar och avlägsna kärnan.
- Lägg plommonen i en kastrull och tillsätt syltsockret.
- Koka upp och koka i ca 20 minuter samtidigt som du rör om.
- Värm upp burkar och häll över marmeladen. Förslut och sen in i kylen.

Perfekt till din rostade macka eller till ost och kex, njut! ❤️

Plommonsaft

Du behöver till 1 flaska:

1 kg plommon
6 dl vatten
4 dl socker

Gör såhär:

- Skär plommonen och avlägsna kärnorna.
- Koka upp plommon och vatten. Låt koka i 30 minuter eller tills plommonbitarna har kokat sönder.
- Sila saften enorm en silduk med hjälp av ett durkslag ner i en kastrull. Låt rinna av i ca 30 minuter.
- Koka därefter upp saften med sockret och låt det koka i några minuter.
- Avlägsna det skum som eventuellt har bildats på ytan med en hålslev eller genom silduken igen. Låt saften svalna lite och häll sedan upp den i en varm flaska. Förvara i kylen.
- Späd saften med vatten till önskad koncentration när den ska serveras.

Njut ❤️

  • Matmagi
  • Nära Floda

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229